Construction

A floor-plate is lowered into place to prepare for the installation of a floor in the south-west of the site.

A floor-plate is lowered into place to prepare for the installation of a floor in the south-west of the site.
© The Francis Crick Institute

The Francis Crick Institute has taken five years to build and construction was completed in August 2016. It was designed by HOK working with PLP Architecture.

The site was inspected regularly by the Considerate Constructors Scheme. It has been described as 'exemplary' and has won two Gold Awards.

Laing O'Rourke, the construction firm appointed to do the building work, has worked in partnership with the Francis Crick Institute to support local businesses and the local community where possible.

Arup has been involved in the mechanical, electrical and public health engineering of this project since its inception in 2008.  The resulting engineering design is a flexible, modular, solution that can be adapted to the future needs of science research. Arup also provided project and design management.

A  construction working group, comprising Somers Town residents and representatives from local community groups, met regularly to make sure the opinions of local people were heard and residents were kept up-to-date on the progress of the building.

 

 

  • CONSTRUCTION TIMETABLE
  • June 2011
    Work started on constructing the shell of the building.
  • Spring 2013
    Internal fit-out started.
  • Early 2016
    The building is ready for use.

 

Laing O'Rourke Logo